Kiwi beter dan vitamine C in pil vorm

Kiwi beter dan vitamine C supplement
Keyword: fruit vitamine C
Dat kiwi’s rijk zijn aan vitamine C wordt nu weer door onderzoek bevestigd. De vrucht blijkt zelfs een effectievere bron dan een vitaminesupplement.
De onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse University of Otago vergeleken de vitamine C opname in muizen na het eten van kiwi’s en het nemen van een supplement. De opname van de natuurlijke vitaminebron bleek vijf keer effectiever dan die van kunstmatige supplementen.
Voedingssupplementen
Volgens hoofdonderzoeker Margreet Visser hebben mensen vitamine C nodig om alle weefsels en organen gezond te houden. Ons lichaam zelf is niet in staat om de vitamine aan te maken, dus is het noodzaak om dit uit het voedsel of voedingssupplementen te verkrijgen.
In het experiment werden muizen met een vitamine C tekort gedurende een maand gevoerd. De ene groep muizen kreeg kiwi in hun dieet, de andere groep muizen kreeg een gelijkwaardige hoeveelheid pure kunstmatige vitamine C.
Vitamine C uit kiwi wordt beter opgenomen en blijft dat ook!
De muizen die de kiwi aten waren veel beter in staat om de vitamine C op te nemen. Daarbij bleef de vitamine ook beter opgenomen, dus werd minder snel afgescheiden. Dit suggereert dat de vrucht een bepaalde stof bevat die zowel het opnemen als blijven verbetert.
De resultaten van het muizenexperiment kunnen een belangrijke uitwerking hebben op de menselijke voeding, omdat de spijsvertering van beide zoogdiersoorten (muis en mens) nagenoeg overeenkomt.
Vandaar dat Visser en haar onderzoeksteam nu een soortgelijk onderzoek bij mensen uit gaan voeren.
Noot 1
Dit artikel suggereert dat we, ondanks het nemen een supplement, het beste ook ‘verse’ vitamines kunnen innemen in hun oorspronkelijke vorm. Dus als onbewerkte vrucht of groente. De kiwi scoort daarbij heel goed. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheid Vitamine C die in de kiwi aanwezig is (de aardappel scoort bijvoorbeeld hoger) maar omdat de vorm goed wordt opgenomen en niet snel wordt uitgescheiden.
Noot 2
Met groente en fruit bedoelen we echt vers. Dus geen voorverpakt fruitsap en dergelijke. Hoe langer geleden het geperst is, hoe minder vitamine C er overblijft. Daarnaast worden de meeste voorverpakte fruit- en groentesappen gepasteuriseerd, wat de natuurlijke eigenschappen uiteraard niet ten goede komt. Alhoewel het proces van pasteurisatie niet toevoegt aan de samenstelling en sommigen denken dat het onveranderd is, is dat niet zo. Ik zelf bijvoorbeeld krijg van verse jus d’orange geen maagzuur, nooit. Van jus d’orange in een pak of fles altijd, ook als een goede kwaliteit is, gemaakt van verse sinaasappels in plaats van ingedikt appelsap.